АДРЕСА

АДРЕСА
© Канцеларија - ПоРтАл | Сазвежђе З & Мирослав Лукић 180 309 Београд Ул. Сердар Јанка Вукотића 1/13 . * Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ у свом склопу садржи преко стотинак интернет-локација, албума слика, архива, библиотека, које после десетак година постојања на светској интернет мрежи садрже на хиљаде хиљада публикованих страница, вести, књижевних прилога, књига, фотографија, идеја и иницијатива, пре свега, стваралачких и издавачких иницијатива, којеразбијају балканску и српску официјелност, затвореност, жабокречину, подстичући како савременике, тако и оне који долазе у свет културе и књижевности да у њему пронађу смисао и испуне живот,отварајући оне прозоре на Балкану, који су или обично затворени, или зазидани... -

Укупно приказа странице

Translate

Претражи овај блог

СВЕТА РУСИЈА ПРОТИВ ХАЗАРИЈЕ

СВЕТА РУСИЈА ПРОТИВ ХАЗАРИЈЕ
СВЕТА РУСИЈА ПРОТИВ ХАЗАРИЈЕ

Библиотека СРН

Библиотека СРН
Библиотека Српских ренесансних духова

понедељак, 1. јун 2015.

Мала Заветина, у Вуковићу

Meštani Vukovića, litijom i narodnim veseljem proslavili seosku Malu zavetinu ( Foto)

+ - Print Friendly and PDF
Meštani naselja Vuković u opštini Kučevo proslavili su ,,Malu zavetinu’’ koja se već dugo godina slavi u prvi četvrtak posle Spasovdana. Tako je bilo i ovaj put kada je održana litija u kojoj su očestvovali učenici nižih razreda , meštani, predstavnici Lokalne samouprave Kučevo i mnogobrojni gosti.
-Kao i svake godine na prvi četvrtak posle duhova okupili smo se na maloj zavetini u selu Vuković čiji su meštani složni i ja im odajem priznanje. Ovde smo da proslavimo ovaj događaj i održimo litiju i Crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg iz Mišljenovca koja duhovno pokriva ovo naselje će i narednih godina poštovati običaje, veru i tradiciju ovih divnih i složnih ljudi. Ovo je veliki praznik za ove složne meštane koji je obeležen litijom u kojoj je učestvovao veliki broj vernika, učenika i građana. Ovo je i prilika da se pomolimo za zdravlje, sreću i uspeh ovog sela i svih njegovih meštana. Slična je i situaciji i u ostalim naseljima crkvene opštine Mišljenovac. U ovim svečanostima i negovanju vere i tradicije sve je više mladih, što je dobro. Mi smo ove godine obnovili litiju u naselju Zelenik i to ćemo nastaviti da slavimo i u buduće, mladi su i ovde bili prisustni noseći barjake i ikone. Priilikom održavanja litije obeležavamo zapisima mesta koja se nalaze na tri drveta kao zaštitnika meštana koji žive i rade u selu, a zatim održimo i svečanu liturgiju , izjavio je Jerej crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg iz Mišljenovca, Aleksandar Mitrović.
Seoska litija u Vukoviću povodom slave Male zavetine kretala se od centra sela ulicama Vukovića, a predvodio je jerej Aleksandar Mittrović, a povorci su bili predstavnici lokalne samouprave Vlastimir Babić, Raša Bulutić i Ljubodrag Mišić, zatim učenici osnovne škole sa svojim učiteljicama, predstavnici udruženja penzionera, javnih preduzeća i ustanova, vernici i brojni građani. Posle litije održano je rezanje slavskog kolača od strane jereja Aleksandra Mitrovića i domaćina slave Dejana Petrovića koji je kolač predao svom meštaninu i budućem kolačaru i domaćinu Živanu Kociću.
- Proslava male zavetine u Vukoviću počela je negde devedesetih godina dvadesetog veka i hvala Bogu ona traje i do danas, a i zaštitni je znak sela. Kao mlađi meštanin i domaćin slave sela Vuković želeo sam da ove godine nastavim ovo obeležavanje zavetine sa ciljem da među učečsnicima bude što više mladih koji žele da poštuju veru, običaje i tradiciju ovog sela , rekao je kolačar i domaćin proslave Male zavetine, Dejan Petrović.
Vukovčani i njihovi gosti proslavili su svoju malu zavetinu uz bogatu trpezu i muziku do zore. Pored svinjskog i jagnjećeg pečenja sa ražnja služio se i specijalitet kačamak kojeg je domaćin Dejan Petrović posebno pripremio za ovu priliku kao i mekike ,,od fraćeta’’ .
Selo Vuković je jedno od manjih naselja u opštini Kučevo, ima oko stotinu domaćinstava i meštani se bavi poljoprivrednom proizvodnjom i stočarstvom, a oko 80 odsto porodica ima po nekog člana na privremenom radu u inostranstvu.

Нема коментара:

Постави коментар

АЛЕКСАНДАР ЛУКИЋ - О МИЛЕНИ ПАВЛОВИЋ- БАРИЛИ

АЛЕКСАНДАР ЛУКИЋ - О МИЛЕНИ ПАВЛОВИЋ- БАРИЛИ
Nakon posete rodnoj kući i galeriji slikarke Milene Pavlović-Barili u Požarevcu srela sam se sa pesnikom Aleksandrom Lukićem koji nam je približio svet iz kojeg je Milena potekla. Milena je na primer još uvek jedina osoba sa naših prostora koja se ikada pojavila na naslovnoj strani časopisa Vog, 15. aprila 1940. godine. "Istakla se koloritom i načinom odnosno potrebom da se na platnu ispriča jedna priča, Milena Pavlović je ta koja je razbila statičnost. Unela je čitav jedan kontinent, čitavu jednu tradiciju je pokušala da tumači i da stavi na platno. Ona je sažela sve te elemente, prerađujući ih svojom unutrašnjom snagom i umećem, na jedan novi način, i eto mi imamo sad ta platna. Ja to tako vidim i ja to samo tako mogu da vidim" rekao je Lukić u veoma ugodnom razgovoru Rock Cafea u Požarevcu. Ne propustite da posetite ovaj grad i obavezno obiđite Galeriju naše slavne slikarke. Blogovi Aleksandra Lukića: "Zavetine" zavetine1.blogspot.com/; "Portal velikih preteča" dalekoodsunca.blogspot.com/2009/08/ O njoj: Milena Pavlović-Barili, 05. XI 1909 — 06 III 1945. je naša nadrealistička slikarka, rođena u Požarevcu. Jedna od najzanimljivijih umetnika Evrope između dva rata, bila je savremenica Kandinskog i Pola Valerija, bliska De Kiriku, preteči surrealizma. Nakon školovanja u Minhenu, izlagala je na mnogim izložbama širom Evrope i Amerike.

ЗАВЕТИНЕ Круна

  • АЛЕКСАНДАР И ТИТО - Прича Мирослава Димитријевића Тито му је био споран још од првог разреда основне школе. Кад је отворио буквар већ на првoј страници угледао је слику човека...
    Пре годину дана

МАГАЗА

  • Лист Време - Време.- Одговорни уредник био је Коста Луковић. Лист је излазио од децембра 1921. године до априла 1941. године у Београду, … Наставите са читањем →
    Пре 7 година

Популарни постови